TTA metoda - jizva po 10 dnech

Nejšetrnější operací přetrhaných vazů je tzv. operace TTA. Jak probíhá. jak dlouhá je rekonvalescence, kdy může pes opět běhat a jaká je cena operace TTA? Vše se dovíte v našem článku.



Co je metoda TTA?

Tibial Tuberosity Advancement nebo-li metoda TTA byla představena v roce 2004 a jedná se o nejlepší biomechanické řešení prasklých předních zkřížených vazů v koleni. Její největší výhoda v porovnání s podobnými metodami (TPLO, TTO) je rychlé hojení a fakt, že pes hned 2. den po operaci může nohu zatížit. Pejska tak dostanete nikoli ležícího, ale schopného k vám přijít. Prasklé přední zkřížené vazy postihují nejčastěji plemena s hlubokým hrudním košem, plemena střední a velká, konkrétně: dobrman, rotvajler, tibetská doga, stafordširský bulteriér,...

 

Titanové implantáty - tahové ploténky, vidlička, klícka a šrouby zůstavají v končetině doživotně

Po otevření kolenního kloubu se odstraní poškozené vazy, případně prasklé menisky, artrotické změny. Podle speciální šablony se navrtají otvory, do kterých se pomocí vidličky zafixuje tahová ploténka.  Dále se umístí a titanovými šrouby zašroubuje klícka. Odebere se kostní štěp a umístí se do vzniklé mezery.

 

 

Příznaky přetrhaných vazů u psa: kulhání psa, odlehčování nohy a další...

První příznaky přetržených zkřížených vazů u psa se projevují právě kulháním. Celkově sami poznáte, jestli je něco v nepořádku, když:

 

- pes nohu odlehčuje

- při sedání nohu divně vytáčí

- při rychlejším běhu poskakuje jak zajíc

- po delší procházce se stav zhoršuje

- po delším ležení v kolenu lupe

- hůř se vstává z lehu

- často stojí na špičce bolavé nohy

 

Vazy se mohou psovi trhat postupně, při cca 50% přetrhaných vazů uvidíte všechny výše uvedené příznaky a je čas na operaci. Čím dříve, tím lépe pro psa. Ne každý veterinář ale zkřížené přední vazy u psa pozná. V AA-vetu se bohužel stalo, že ani ortoped nepoznal diagnózu, za rentgen majitel psa zaplatil 4000,-Kč a žádný posun vpřed. Až návštěva skutečného odborníka - p. Musila v Českém Brodě - hned pomohla odhalit příčinu kulhání psa a navíc byl rentgen zajištěn bez narkózy.


 

Operace TTA - průběh rekonvalescence

Hned po probuzení dostanete operovaného pejska, který chodí. Po několik dalších dní a týdnů je potřeba, aby pes nohu nadměrně nezatěžoval a docházelo k hojení jak rány po jizvě, tak obrůstání titanové destičky. Žádná chůze, jen vyčůrat, žádné schody a ideálně límec, aby si do vyndání stehů pes ránu nelízal a nezanesl infekci.


Cca 10. den po operaci
následuje vyndání stehů a dobrání antibiotik, je-li rána dobře zhojena a stále stejný přísný režim - žádné schody, ven jen vyčůrat a podávat doplňkovou výživu kloubů.

 

Od 2. měsíců po operaci s ještě jednou kontrolou a kontrolním rentgenem můžete na menší procházku - cca 10 až 20 minut. Do schodů už můžete jen pomáhat např. speciální pomůckou tzv.zadkonošem k zakoupení ve Stodůlkách, aby se psovi šlo lépe a nemuseli jsme ho stále nosit.

 

2 a půl měsíce - můžete cca 2 x týdně na procházku o 30 minutách samozřejmě jen na vodítku (tzv. kontrolovaný pohyb), navolno nesmí být asi až do 4 měsíců, podle průběhu rekonvalescence.

 

Výše i níže uvedené informace jsou založeny na TTA operaci a průběhu rekonvalescence fenky dobrmana.

 

 

Cena operace TTA a shrnutí

Operace TTA je jedna z nejlepších, kterou jde operovat přední zkřížené vazy psa. Pes může hned 2. den po zákroku nohu zatěžovat a velmi rychle se hojí. První týdny až 2 měsíce je nutné dodržovat přísný režim a nechodit na procházky, pouze venčit. Už 4 měsíce po operaci může pes běhat jako dřív.


Cena operace TTA záleží na velikosti plemene i pracovišti, nás vyšla včetně antibiotik a kontrol na cca 22 000,-Kč.



Všem majitelům, jejichž pejsek kulhá, doporučuji navštívit ortopeda, ideálně někoho, kdo své práci rozumí a operacím se věnuje denně, podobně jako p. doktor Musil v Českém Brodě.



Pes kulháAktualizace po 3 letech od operace: Doporučuji po rekonvalescenci podávat Alavis Celadrin, není finančně náročný, opravdu pomahá a to už po pár dnech. Je možné ho dávkovat doživotně. Fenka ho bere každý den již 2 roky a nekulhá.


 

 

 

tvorba-webovych-stranek-pro-chovatelske-stanice

2345advert

Přidat chovnou stanici

Váš e-mail 
Název CHS 
www 
Plemeno 
Opište tento kód ibqlyt SPAM prevence
    

reklama

tvorba wwwstranek pro chovatele
Moonbarks tvorba www pro chovatele psů
Japan chin chs
Japan chin štěně CHS Japan Chin
Papillon CHS Palava country art
Německý pinč CHS Německý pinč Tender Storm

 

 

blondpes.cz

První moderní online magazín o psech. Psí novinky z celého světa, právní poradna, fotoreportáže z výstav psů, štěňátka a psi na prodej, prezentace chovatelských stanic, atlas psů.
Informace o nových plemench psů, exotická a málopočetná plemena, žebříček popularity jednotlivých plemen a další exkluzivní informace na jednom místě.

To je portál pro pejskaře blondpes.cz

Tvorba vizitek pro chovatele psů a koček