Jste líní? I pro Vás existuje vhodný pes!

 

 

 

Která plemena psů jsou líná a pro koho se hodí ?

 

 

 

Pokud je lenost váš oblíbený hřích, ale stejně si chcete pořídit do života psího spolubojovníka, bude jen logické vybrat si takového psa, který je předurčen být taky trochu lenoch. Líná plemena nevyžadují mnoho cvičení, jsou to pohodáři a dávají si zvláště pozor, aby při žádné činnosti nevyvinuli úsilí více, nežli je nezbytně nutné.

 

Líný bobík se ovšem nehodí do každé rodiny. Nehodlá hodiny dovádět s dětmi a hnát se uslintaně za vašim novým kolem po cyklostezkách bez konce, to zadní sedačky vašeho vozu jsou daleko více jeho styl. Ideálním společným sportem pro vás a vašeho líného psa bude tedy zápas o pozice na gauči. Nicméně i psí lenoši potřebují každý den kvalitní procházku, tudíž pokud jste ochotni dům či byt opustit pouze v případě, že hoří, kupte si raději místo psa třeba sošku psa.

 

Také nezapomínejme, že ne každý jedinec daného plemene, bude vykazovat pro toto plemeno typické vlastnosti. Takže třeba místo lenocha dostanete říčnou a hyperaktivní drtičku míčků, to už je ale riziko povolání. Povolání milovníka psů.

 

A teď už ke kolekci lenochů.

 

Starší psi

 

Dá se obecně říci, že jistá dávka lenosti přichází s vyšším věkem psa. Valná část pejsků bývá v druhé polovině svého života i díky svým zkušenostem vyrovnanější. Starší pejsci také obvykle nemají ničivé tendence, tudíž vám pravděpodobně ani nerozžužlají půlku oblíbených předmětů v obývacím pokoji. Existují tisíce starších pejsků, kteří na vás čekají v útulcích po celé ČR.

 

Čivava

 

Pokud jde jednotlivá líná plemena, začněme s těmito psími cvrčky. Tito malí tvorové nejsou právě nejvhodnější do rodin s malými dětmi, protože kvůli své drobné a křehké tělesné stavbě se snadno zraní. Čivavy jsou stvoření velmi věrná a nenáročná na péči i výcvik. Tento relativně líný prcek dokonce nepotřebuje ani gauč, váš klín bude pro něj dostatečně rozměrnou pohovkou.

 

Baset

 

Toto zvíře je ztělesněné komično. Baset zásadně vypadá, že mu nejen uletěly včely, ale že je především v žádném případě nehodlá pronásledovat. Jsou to obecně velmi milé a líné bytosti, pokud ovšem zacítí-li slibnou vůni dobrého jídla, jsou ochotni se vydat příslušným směrem. Při chovu těchto pejsků je dobré věnovat zvýšenou péči záhybům jejich roztomilých vrásek a jejích monstrózním uším. A pozor, baseti mohou být poměrně hluční, tedy jak jsou nenároční na pohyb, mohou být nároční pro vaše uši.

 

Bruselský grifonek

 

Bruselský grifonekTento psík kromě neodolatelného obličejíku vysmáté vousaté krysky, která se právě poprala, nabízí také vysokou inteligenci a snadnou vycvičitelnost. Je to tvor prostorově nenáročný a i při kratších procházkách zůstane ve veselé rodině šťastným chlapíkem nebo holkou. Grifonci mají ovšem komplikovanější osobnost a občas mohou být dokonce i trochu arogantní. Ovšem jejich tvářičce stejně odpustíte zcela všechno, takže na tom ani tolik nesejde.

 

Havanský psík

 

Hledáte-li cosi hodně věrného a hodně chlupatého, nenajdete lepšího kandidáta než je havanský psík. Tihle psi milujou svou smečku nadevše a nenávidí samotu. Havanský psík nelíná, a tak je dobrou volbou i pro alergiky.

 

 

Anglický buldok

 

Pomalu ale jistě kráčejí buldoci životem se svým komickým stoickým výrazem a povahou. Jsou to velmi dobří a milující společníci. Spíše než k dílu raději přistoupí k jídlu, proto byste ani u tohoto plemena neměli zapomínat alespoň na kratší procházky. Tito psi jsou celkem nenároční na výcvik.

 

Francouzský buldoček

 

Francouzský buldočekStatní drobečci a roztomilí společníci. Tito buldočci mají ovšem některé zdravotní potíže např. s dýcháním, proto potřebují žít doma a neměli by být příliš zatěžování, a to zejména v letních měsících. K dětem jsou buldočci otevření a rádi si s nimi budou hrát, stejně tak ochotně pak budou dlouze odpočívat ve vašem klíně, když o to budete stát.

 

 

Německá doga

 

Jak je velká, tak je líná. Doga má totiž velmi pomalý metabolismus, jen díky tomu žere přece jen o něco málo méně nežli terénní vůz. Doga si ráda pospí třeba i 20 hodin denně. Ostatně ono i takové delší dívání do jednoho bodu dokáže unavit. Pokud jsou dostatečně vyspinkané, postačí dogám pár kratších naběhaných okruhů na dvorku a jsou připraveny opět zalehnout k soustředěnému pozorování zajímavých dějů v interiéru.

 

Greyhound

 

Chrti tedy rozhodně líně nevypadají. Přesto si tito štíhlí fěšáci daleko raději neambiciózně ustelou na dece, než by se hnaly za umělými zvířaty a úspěchy na dráze. Péče o ně vyžaduje jen minimální úsilí a jedna hezká delší procházka denně jim postačí. Máte-li zájem o chrta, nezapomeňte se nejprve podívat na adopce chrtů. V útulcích či speciálních chrtích záchranných stanicích najdete bývalé běžecké šampiony, které můžete zachránit před ošklivým osudem.

 

Italský chrtík

 

Krásný rošťák, který neustále tak trochu vypadá, že je mu zima a nikdo ho dlouho nenakrmil. Jsou to uvolnění psi, kteří vynikají chytrostí a laskavostí. Rádi si občas zadovádí, ale nepotřebují žádné maratónské trasy, aby s vámi byli šťastní. Péče o jejich srst je nenáročná a doživotní přátelství je zaručeno.

 

Japonský chin

 

Milovníci rodiny, ale také malí šibalové a exhibicionisti, vědomi si své inteligence a výjimečnosti rádi ohromují své publikum, takže se velmi rádi budou učit různé triky. K péči o jejich srst bude stačit párkrát do týdne pročesání hřebenem.

 

Maltezáček

 

Na sněhu ho neuvidíte, ale jinak tito bílí elegáni ohromí za každých okolností, ovšem zejména při návratech z jarních radovánek v blátě, kdy budete mít pocit, že jste na procházku vyšli s maltézákem, ale vracíte se s dosud neevidovaným druhem bahenní čupakabry. Obecně jsou to pejsci šťastní a klidní a moc toho nenaštěkají, ale v případě potřeby vás na nebezpečí včas upozorní. Pokud nemáte čas pravidelně pečovat o jejich báječnou srst, můžete pro ně zvolit moderní krátký zástřih.

 

Novofundlandský pes

 

Tito velcí medvídci jsou klidní a vyrovnaní, pokud byste je zastihli, jak spěchají, byl by to převelice ojedinělý jev. Novofundlanďáci rádi dělají radost svým páníčkům a ochotně se proto učí. Rádi plavou a pohodově se prochází. Dokážou svou smečku i ochránit, mají totiž až překvapivě silný ochranářský pud. Zejména při hrádkách ve vodě dejte tedy pozor, aby váš novofundlanďák zničehonic nezačal „zachraňovat“ z vody kolem plavající děti, tato jeho akce by se nemusela zvenku jevit jako záchranná a mohli byste jako smečka z koupaliště odcházet značně nepochopeni. Každopádně jsou to srdeční a velmi loajální psi. Jejich hustou srst je potřeba pravidelně kartáčovat a mýt, jinak může začít vonět trochu silněji, než by vám mohlo být milé.

 

Mops

 

MopsTato bytost mimozemského vzezření má velmi statečné srdce, navíc mopsové nebývají ani nervózní, což jinak u malých psíků bývá časté. Jsou velmi vhodní k dětem, ale je třeba děti správně instruovat, jak se k pejskovi chovat, a dohlédnout, aby hra netrvala nepřiměřeně dlouhou a nenabrala příliš drsných obrysů, přece jen ani houževnatý mops není plně nárazu vzdorný. Mopsíci se snadno a rádi nechají cvičit, ovšem stejně jako ostatní psi s krátkým čenichem mohou mít problémy s dýcháním.

 

 

Toy pudl

 

Toy je jedním z nejinteligentnějších psů, proto je šikovný na cvičení a je velmi učenlivý. Nehodí se tak úplně k nejmenším dětem, ale s odrostlejšími si již rozumí velmi dobře. Pudlíci jsou zábavní pro své okolí a zároveň nejsou otravní, protože dobře zabaví i sami sebe. Tito pejsci bývají po přiměřené procházce klidnými společníky a mohou dělat společnost i lehčím alergikům

 

tvorba-webovych-stranek-pro-chovatelske-stanice

2345advert

Přidat chovnou stanici

Váš e-mail 
Název CHS 
www 
Plemeno 
Opište tento kód rovcdy SPAM prevence
    

reklama

tvorba wwwstranek pro chovatele
Moonbarks tvorba www pro chovatele psů
Japan chin chs
Japan chin štěně CHS Japan Chin
Papillon CHS Palava country art
Německý pinč CHS Německý pinč Tender Storm

 

 

blondpes.cz

První moderní online magazín o psech. Psí novinky z celého světa, právní poradna, fotoreportáže z výstav psů, štěňátka a psi na prodej, prezentace chovatelských stanic, atlas psů.
Informace o nových plemench psů, exotická a málopočetná plemena, žebříček popularity jednotlivých plemen a další exkluzivní informace na jednom místě.

To je portál pro pejskaře blondpes.cz

Tvorba vizitek pro chovatele psů a koček